Biztonsági tanácsok motorosoknak

Ruha a biztonságért:

 • Már több, mint egy évtizede kapható a felsőtest védelmére szolgáló hatékony és relatíve olcsó eszköz: a légzsákos kabát Használd! Nem attól macsó valaki, ha pólóban motorozik... (Bár az is igaz, hogy egyre több szervdonorra van szükség.) Szakemberek véleménye szerint motorosok ezreinek életét lehetne megmenteni évente, ha a légzsákos kabátot mindenütt a világon használnák.
 • Válassz hosszú kabátot és nadrágot, betűrve a csizmába, és a kesztyűbe. Ne feledd, az egyetlen dolog ami közted és az út között van, az a védőruházatod.
 • Használj minőségi sisakot és szemvédőt.

Légy látható:

 • Ha nem akarod lecserélni megszokott ruházatodat, használj a ruha felett viselhető jólláthatósági (high visibility) légzsákos mellényt
 • Ne feledd, hogy az autóvezetőket gyakran idegesíti a motorosok látványa.
 • Győződj meg arról, hogy a fényszóró működik és be van kapcsolva nappal is.
 • Használj fényvisszaverő csíkokat a ruházatodon és a motorodon.
 • Tudatosítsd magadban, hogy az autóknak van holt terük, ami azt jelenti, hogy nem mindig vagy látható a számukra. Sok baleset származik abból, hogy az autóvezetők legtöbbször egyszerűen nem veszik észre a motorosokat!
 • Használd a féklámpát, ha lassítasz, vagy megállsz.
 • Ha egy autóvezető nem lát téged, bátran használd a dudát.

A szellemi stratégiák:

 • Állandóan keresd az útviszonyok változását.
 • Adj magadnak időt, és helyet arra, hogy legyen időd másokra regálni.
 • Adj másoknak is időt és helyet arra, hogy reagálni tudjanak rád.
 • Válts sávot jól láthatóan, használd a sávodat, mert akkor vagy jól látható.
 • Figyeld a kanyarodó járműveket.
 • Jelezd a kanyarodási szándékodat előre.
 • Kerüld a sávok közötti haladást, ez az autósokat nagyon idegesíti.
 • Ne vezess, ha fáradt vagy, alkohol, vagy bármilyen gyógyszer hatása alatt állsz.
 • Ismerd és tartsd be az adott útszakaszon a szabályokat, és a sebesség határokat.

Tudd, hogyan kell használni a motorodat:

 • Vegyél tréningeket, és menj el időnként ügyességi tanfolyamokra.
 • Fejleszd a vezetési tudásod, mielőtt nagy forgalomba mész.
 • Tudd, hogyan kell kezelni a motort vizes, vagy csúszós úton, nagy szélben, vagy egyenlőtlen terepen.

A biztonságos motorozás tízparancsolata

 1. A motorozás élmény! Olyan közlekedési eszköz van birtokodban, amely sok örömet tud okozni, de tisztában kell lenned a veszélyekkel is!
 2. Motorválasztásnál az ésszerűség döntsön! Kérd ki „motort látott” szakember véleményét!
 3. A motoron védtelenebb vagy! Viselj megfelelő bukósisakot és védőfelszerelést (légzsákos vagy protektoros ruházatot), minden alkalommal, ha motorozol.
 4. Ne kockáztass! Csak akkor ülj motorra, ha mentálisan és fizikálisan is biztonságos vezetésre alkalmas állapotban vagy!
 5. Biztonságod, testi épséged jelentősen függ motorkerékpárod műszaki állapotától és karbantartottságától. Ellenőrizd és szervizeld járművedet rendszeresen!
 6. Ismerd meg motorodat, légy tisztában saját képességeiddel, fejleszd vezetéstechnikai tudásod! A motorozást nem elég szeretni, rendszeresen gyakorolni kell!
 7. Biztonságod legfontosabb pillére a szabályok ismerete és tisztelete, a mindenkori jogkövető magatartás! Vezess defenzíven, hogy mások hibáit is kivédhesd!
 8. Tervezd meg utadat! Vezetés közben csak a közlekedésre, valamint a váratlan forgalmi helyzetek megoldására koncentrálj!
 9. Utasodért Te vagy a felelős! Vigyázz rá, tájékoztasd őt, és rajta is legyen megfelelő védőfelszerelés!
 10. Légy partner a közlekedésben! Közlekedj úgy, ahogy azt saját biztonságod érdekében másoktól is elvárod!

Wikipedia - Motorkerékpáros személyi védőfelszerelés

Ruházat

A motoros védőruházat legfontosabb szerepe, hogy ellenálljon az eséskor fellépő súrlódásnak és megvédje viselője bőrét a horzsolástól. Emellett még további követelményeknek is meg kell felelni: megfelelő rugalmassággal kell rendelkeznie, védeni kell az időjárás viszontagságaitól, láthatóvá kell tenni a motorost, lehetőség szerint szellőzzön stb. A kopásállósága miatt mindenekelőtt a bőrt használják, többnyire marhabőrt, drágább ruhákban az ennél is ellenállóbb kengurubőrt. A bőrnek azonban több hátránya is van. Az egyik, hogy nem szellőzik, ezért vannak perforált, „nyári” kivitelű ruhák, illetve szintetikus anyag szövetéből is készülnek ruhák, melyek kopásállósága azonban még nem éri el a bőrét, kényelmességük és viszonylagos olcsóságuk miatt mégis igen elterjedtek. Másik hátránya, hogy kevésbé rugalmas, mint a szövet, így a hajlatoknál szövetből készítik a bőrruhát is. Harmadrészt a bőr kopásállása is véges, így a legkritikusabb pontokon fémbetétekkel (például titán vállbetét) erősítik meg...
...Az egyik legintenzívebb fejlesztési irány a légzsákkal felszerelt dzseki vagy overál, melyet 1976-ban talált fel Straub Tamás. A ruhába egy felfújható párnát építenek, amelyet eséskor egy CO2-patron tölt meg gázzal. A patron vagy a motorhoz csatlakozó zsinór, vagy érzékelők segítségével oldódik ki a motortól való eltávolodás során. A széndioxiddal megtelt párna a motoros vállát, nyakát és gerincét veszi körül. Forrás

Légzsákos kabát: Régen (vázlatrajz 1976) és napjainkban

Motoros légzsák

A közlekedésben a motorosok testi épsége nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a személygépkocsival közlekedőké. Míg a fém kaszniban ülőket passzív biztonsági eszközök sokasága (biztonsági öv, energiaelnyelő zónák, fejtámla, stb.) védik, addig a két keréken utazók teste egy baleset során közvetlenül van kitéve sérülésnek. A motoros ruhákban lévő protektorok sokat felfognak ugyan egy ütközés energiájából, de csak bizonyos helyeken találhatók meg,..

A legnagyobb biztonságot egy olyan protektor jelentheti, amely kizárólag baj esetén lép működésbe, azon kívül észrevétlenül lapul.

A légzsákos motoros dzseki egy magyar mérnök, bizonyos Straub Tamás ötlete, aki 1977-ben be is jegyeztette szabadalmát. Találmánya azonban jóval megelőzte korát, akkoriban még nem igazán keltett túl nagy érdeklődést... Tovább olvas

Védőfelszerelés a biztonságos motorozáshoz

A motorozás mellett döntők általában tisztában vannak a közlekedési forma veszélyeivel, hiszen az autók esetében megszokott biztonsági megoldások, a karosszéria, a biztonsági öv, a légzsákok, a motor esetében nem védik a sofőrt és utasát.

Abban az esetben tehát, ha bekövetkezik a baj, akkor a test komoly fizikai behatásoknak van kitéve. A biztonság érdekében azonban sokat lehet tenni a megfelelő védőfelszerelés, a motoros ruházat egyes darabjainak körültekintő megválasztásával...

...nagy jövő előtt állnak az úgynevezett légzsákkal felszerelt motoros ruhák, melynek feltalálása a magyar Straub Tamás nevéhez fűződik. Lényege, hogy a ruhába felfújható párna kerül beépítésre, amit eséskor a CO2-patron tölt meg gázzal. A patron kioldása érzékelők segítségével történik, ami a motortól való eltávolodást érzékeli. A megoldás a váll, a nyak és a gerinc számára biztosít védelmet.
Tovább a teljes cikkre:

Motorkerékpározáshoz szükséges védőfelszerelések

Köztudott, hogy a motorkerékpárral utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek a legfőbb oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jelenlévő passzív biztonsági megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsákok stb.) nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ezért kiemelkedő szerepe van a motorkerékpáros személyi védőfelszerelésének.

A motorkerékpáros személyi védőfelszerelése közé tartozik a bukósisak, a kesztyű, a kopásálló ruházat, a csizma és a különféle protektorok. A motoros védőfelszerelés régebben többnyire csak a bukósisakot jelentette, a motorkerékpárok technikai fejlődése magával hozta védőfelszerelések változását és fejlődését.
A versenytechnikából kölcsönvett legmodernebb anyagokat használják fel a gyártók, de néhány hagyományos anyag mint például a bőr jelentősége sem csökkent.
Lényeges különbség nincs a hétköznapi motorosok és a versenyzők által használt felszerelések között, eltérés inkább a felhasználás területe szerint jelentkezik.
A motoros balesetek számának növekedésével és a motorkerékpárok műszaki fejlődésével a jogi szabályozás is megpróbál lépést tartani: egyfelől különféle biztonsági felszereléseket vonja szigorú ellenőrzések alá, másfelől kötelezi a motorosokat ezek használatára.
Magyarországon az egyetlen védőfelszerelés, amelynek használatát kötelezővé tették a bukósisak, ennek elmulasztása 10-30 000 Ft bírsággal szankcionálható.

A bukósisak

A bukósisak a motoros fejét védi, ezért legfontosabb szerepe az ütközéskor fellépő gyorsulás csökkentése. A modern bukósisak héjszerkezete két részből áll egy ütéselvezető és egy ütéselnyelő részből: az előbbi elvezeti a ütés energiáját a becsapódás centrumából, az utóbbi deformálódva csökkenti l az ütközés energiájának jelentős részét.
A fent említett okok miatt a bukósisak szigorúan egyszer használatos: az egyszer már deformálódott polisztirol újabb ütközés esetén nem nyújt elegendő védelmet. Ezen túlmenően a bukósisaknak megfelelő kilátást, szellőzést, szél-, zaj-, bogárvédelmet és illeszkedést kell biztosítania használójának.
A héj kialakítása alapján vannak zárt, felnyitható és nyílt bukósisakok. Legnagyobb a szilárdsága a zárt sisakoknak, de kényelmük miatt a nyílt és felnyitható kivitel is népszerű.
A szemet felnyitható plexi védi a káros behatásoktól, ennek hiányában szemüveget kell viselni. A sisakok huzatmente szellőzése beömlőkön nyílásokon keresztül valósul meg.
A menetszél okozta mechanikai és zajhatást a megfelelő ergonómiai kialakítással lehet csökkenteni.
Hosszabb távon a sisak súlya is mérvadó: a könnyebb sisakok kevésbé veszik igénybe a nyakat. A sisak kényelmes kialakítása, a fejformához való illeszkedése, a megfelelő méret kiválasztása azért fontos, mert bármilyen fennálló kényelmetlenség elvonja a motoros figyelmét a vezetéstől.
A bukósisak valamint a plexi tisztántartását rendszeresen végezzük el, a külső héjat lágy szappanos vízzel tisztítsuk, kerüljük az agresszív vegyszereket, mert károsíthatják, gyengíthetik a héj anyagát. A plexi tisztántartásakor ügyeljünk a karcmentesség megőrzésére.
A sisak rögzítése a fejen történhet csattal, a sisak viselésekor a csatnak kötelezően bekapcsolt állapotban kell lennie.

A ruházat

A motorkerékpárosok által használt védőruházat legfontosabb szerepe, hogy ellenálljon a eséskor fellépő fizikai hatásoktól és megvédje viselőjét a bőrfelszín sérüléseitől. Ezen túlmenően még számos feltételnek is meg kell felelni: megfelelő rugalmassággal kell rendelkeznie, védeni kell az időjárás viszontagságaitól, láthatóvá kell tenni a motorost, lehetőség szerint szellőzzön stb. Az ellenállósága miatt mindenekelőtt a bőrt használják alapanyagul, többnyire marhabőrt. A bőrnek azonban hátránya, hogy nem szellőzik, ezért már lehet kapni szintetikus anyagból készült ruhákat is, de ezek ellenálló képessége még nem éri el a bőr kopásállságát. Hátránya még a bőrnek, hogy rugalmatlan, így a hajlatoknál szövetből készítik a bőrruhát is. Egyéb hátrány még a bőr kopásállósága is véges, így a legnagyobb igénybevételnek kitett pontokon fémbetétekkel (például titán vállbetét) erősítik meg. A megfelelő motoros ruha kiválasztásánál törekedni kell, hogy a fenti tényezőket vegyük figyelembe, valamint törekedni kell a maximális illeszkedésre, ami nélkülözhetetlen a protektorok használhatóságához.
Az egyik legkiemelkedőbb fejlesztési irány a légzsákkal felszerelt motoros ruha, melyet 1976-ban talált fel Straub Tamás. A ruhába egy felfújható párnát építenek, amelyet eséskor egy CO2-patron tölt meg gázzal. A patron vagy a motorhoz csatlakozó zsinór, vagy érzékelők segítségével oldódik ki a motortól való eltávolodás során. A széndioxiddal megtelt párna a motoros vállát, nyakát és gerincét veszi körül.

A kesztyű

A motorkerékpáros kesztyű esés során ellenállóságával véd, ezért többnyire bőrből készül, a drágább modellek szénszálat és fémbetét is tartalmaznak. Valamint lényeges a kormánnyal való jó kapcsolattartás, hogy a motor visszajelzéseit megfelelően közvetítse, ezért a tenyérrészt általában szarvasbőrből készítik. A felesleges sérülések elkerülése végett a kisujjat olykor a gyűrűsujjhoz varrják.

A csizma

A motoros csizma a kipufogó okozta égési sérülések, a kavicsfelverődéstől, illetve bukás során a bokát mereven tartja és egyéb traumák ellen véd. Általában szintetikus anyagból és bőrből készül, és a hangsúly a boka kicsavarodásának megakadályozásán van. Egyéb szempont még a szellőzés és vízállóság.

Protektorok

A protektorok a ruhába épített vagy a ruhától külön is hordható védőfelszerelések, melyek bukáskor az ütéseket deformálódásukkal enyhítik. Leggyakoriabbak a gerinc-, váll, könyök- és térdprotektorok, újabban nyak-, mell-, comb- és farprotektorok is készülnek. Kialakításuk is a bukósisakhoz hasonló: egy ütéselnyelő polisztirolhab-magot keményebb héj takar. Valamint hasonlóság még a sisakkal, hogy egyszeri ütközés ellen védenek, ezután már nem nyújt kellő biztonságot. Kiválasztásukkor törekedni kell arra, hogy megfelelően illeszkedjenek a testhez és a ruhához, mert ellenkező esetben elmozdulhatnak és akár komolyabb sérüléseket is okozhatna.

Forrás: Wikipedia és egy szakdolgozat

Olvasson a motorozásbiztonságról más nyelven is!

Hivatkozások a Wikipédián:

Motorkerékpáros
személyi védőfelszerelés
A motorkerékpár mind a balesetek, mind a halálos kimenetelű balesetek szempontjából a legveszélyesebb közlekedési eszköz, maga a motorkerékpár pedig a többi gépjárműhöz képest csekély passzív védelmet nyújt, ezért a motorkerékpár-vezetők biztonsága szempontjából – vezetéstechnikai ismereteik mellett – kiemelkedő szerepe van a a motorkerékpáros személyi védőfelszerelésnek.

Motorcycle safety
Motorcycle safety concerns many aspects of vehicle and equipment design as well as operator skill and training that are unique to motorcycle 
riding

Airbag
De airbag wordt ook toegepast in andere systemen. Zo is er een vest met een airbag dat gebruikt wordt door 
motorrijders, en eenzelfde soort vest wordt gebruikt in de paardensport. De airbag wordt geactiveerd door middel van een koord.

Motocicleta
Una motocicleta, comúnmente conocida en castellano con la abreviatura moto, es un vehículo de dos ruedas, impulsado por un motor que acciona la rueda trasera, salvo raras excepciones. El cuadro o chasis y las ruedas constituyen la estructura fundamental del vehículo

Motocicleta
Motocicleta é um veículo de duas rodas e tração traseira com um motor que propicia sua auto-locomoção capaz de desenvolver velocidade de cruzeiro com segurança e conforto

Veste airbag
La veste « airbag » est un vêtement de sécurité développé pour les utilisateurs de motocyclettes pour les protéger des chutes lors de collisions

Подушка безопасности
Подушка безопасности — система пассивной безопасности в транспортных средствах. Представляет собой эластичную оболочку, которая наполняется воздухом либо другим газом. Подушки безопасности широко используются для смягчения удара в случае автомобильного столкновения.

Poduszka powietrzna
Poduszka powietrzna (ang. airbag) – samochodowy element pasywnego systemu bezpieczeństwa. Ma na celu 
zamortyzowanie uderzenia o elementy pojazdu ciała (w szczególności głowy) pasażerów i kierowcy w wypadku zderzenia

Bezpečnostný vzduchový vankúš (Airbag)
Bezpečnostný vzduchový vankúš v bunde pre motocyklistov – Pre bezpečnosť motocyklistov otvorila novú dimenziu 
v plášti integrovaný systému airbagov. V ktorom aktivačný kábel a stlačený CO2 je v patronu.

Jachetta e gilet airbag
Le sistema airbag (aersacco) integrata in le jachetta e in le gilet ha aperita nova dimension al securitate 
del motocyclistas (e cavalleros). Jachettas esse equipate con un airbag pro proteger a le motocyclistas contra le 
vulneres al impactos.

Aersakojako
Post la kasko, la aersakojako kaj veŝto estas la plej grava sekureca novigo en la transporto. La jako (veŝto) estas ekipita kun aersako, kio protektas motorciklo rajdantoj kontraŭ vundoj

Airbag
An airbag is a useful vehicle safety device. Airbags are used in the world increasingly because in 
accidents, it can help passengers reduce shock. When the sensor feels a strong shock, the gas device 
explodes. This gas fills the bag immediately

安全气囊 (Légzsák)
电单车安全气囊夹克和背心 - 结合与摩托车骑手夹克的气囊系统给骑手安全增加了新的空间。这个系统包括一条激 活绳索以及含有压缩气体的套筒。
骑上摩托车时,将柔性绳索一端和摩托车身连接, 另一端与夹克中的二氧化碳筒开筒机连接。

エアバッグ (Légzsák)
オートバイ用のエアバッグも開発されている。現在市販化されているのは、無限電光が製造しているヒットエアーのみである。このヒットエアーは車両本体に装着される自動車のエアバッグと異なり、着用するジャケットに装着される

A portálon található minden információ bárki által szabadon felhasználható, de szükséges a forrást megjelölni. - www.airbagjacket.eu
All of information on this site used freely, but the source citation is needed. Ajánlott minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768