A légzsákos motoros ruha egyike a legnagyobb biztonsági innovációknak... (Wired.com)

A légzsák az autózás biztonságának új dimenzióját nyitotta meg. A légzsákos ruha ugyanezt teszi a motorkerékpárnál.

Gyakran feltett kérdések a légzsákos kabátról:

Miért hasznos és ajánlott a légzsákos kabát?

Motorosok, lovasok és síelők gyakran szembesülnek azzal a dilemmával, hogy egyrészt nagyon szeretik kedvenc sportjukat, másrészt ez egy eléggé veszélyes szórakozás és közlekedési mód. A múltban még egy keményebb földet érés is súlyos testi egészségkárosodást okozhatott. Komoly sérülések és a halál meglehetősen gyakori volt az ilyen eseményeknél. A légzsákos kabát technológia megjelenése rendkivűli módon megnövelte e veszélyes sportok biztonságát.
A légzsákos kabát egy olyan eszköz, amely egy zsinór és CO2-patron révén egy hihetetlenül gyorsan felfújható párnát hoz létre hordozója felső teste körül, ha azok hirtelen leesnek a járműről, vagy a lóról. Ez az eszköz mintegy 25-35 kilónál nagyobb erő fellépésekor lép működésbe. Ha valaki az akarata ellenére repül le a lóról vagy a motorról, a légzsák működésbe lép és védelmet nyújt az esés során. Az ilyen védőruhának két általános formája létezik: a mellény és a dzseki (kabát). Leggyakrabban szintetikus anyagokból vagy bőrből készítenek légzsákos ruhát.
A síelőknél (versenyzőknél) nincs mód kábel segítségével aktiválni a légzsák rendszert. Itt korszerű elektronikus megoldással magába a légzsákos mellénybe vannak integrálva az érzékelők. Egy intelligens ütközés-felismerő algoritmus pedig azt határozza meg, hogy mikor kell felfújni a légzsák rendszert.
Ezeknek az eszközöknek a fő funkciója, hogy megvédje a nyakat, gerincet és a törzs főbb szerveit. A légzsák a másodperc töredéke alatt felfújódik, ha a megfelelő erő megrántja a zsinórt vagy szenzorok érzékelik a bukás megindulását. A légzsákos kabát többszöri felfújódást is kibír, ami azt jelenti, hogy egy alapos biztonsági ellenőrzés és egy másik CO2 patron szükséges csupán az újbóli használathoz.
Aki komolyan gondolja az említett veszélyes sportok űzését, az ilyen tipusú biztonsági felszerelést visel. Nagyon hasznos lenne, ha ennek az eszköznak a használata is ugyanúgy kötelezővé vagy elterjedtté válna szerte a világon, mint a bukósisak, illetve kobak.

Hogyan működik a motorosok, lovasok légzsákos kabátja, mellénye?

A kabát részét képező légzsákrendszerhez egy aktiváló zsinór és sűrített gázzal töltött patron tartozik. Motorra üléskor (lóra szálláskor) hozzá csatoljuk magunkat a flexibilis zsinórral a motor testéhez (nyereghez). A zsinór másik vége a ruhában levő CO2 gázzal töltött patron nyitószerkezetéhez kapcsolódik. Eséskor, ütközésnél a motortól (lótól) eltávolodó személy teste megrántja a rögzítő kábelt, így a légzsákrendszer 1-2 tizedmásodperc alatt automatikusan felfújódik. Az ilyen dzseki (kabát, mellény) hatékonyan védi a felsőtest életfontosságú szerveit, mert a testet ért ütődéseket nagymértékben csillapítja. Természetesen leszálláskor a becsatolt zsinórt ki kell akasztani.
A legkorszerűbb elektronikus megoldásnál magába a légzsákos mellénybe vannak integrálva a szenzorok. Egy intelligens ütközés-felismerő algoritmus határozza meg, hogy mikor kell felfújni a légzsák rendszert.

A test mely részeinek védelmére alkalmas a légzsákos ruha?

Kialakításától függően általában a felsőtest életfontosságú szerveit, így a gerincet, nyakat, bordákat, kulcscsontot, tarkót, a farokcsontot, a medencét stb. védi a légzsák, ezen kívül a hagyományos (pl.: könyök, váll) protektorok is általában elhelyezhetők a kabátban.

Nem zavaró az aktiváló zsinór lovaglás/motorozás közben?

A zsinór úgy csatlakozik a nyereghez/motorhoz, hogy az nem zavarja a lovas ill. motoros szokásos mozgását.

Mi történik akkor, ha leszállás előtt elfelejtem kioldani az aktiváló zsinórt?

A légzsák akkor lép működésbe, ha a zsinórt 25-35 kg-nál nagyobb erő feszíti (rántja meg), ezért nem lesz gyakori, hogy nem kívánt módon aktiválódjon a rendszer. A kioldó zsinór ki- és bekapcsolása egy idő után megszokottá válik, mint a biztonsági öv használata a gépkocsiban.

Nekem kell aktiválnom a légzsákot?

A légzsák az aktiváló zsinór segítségével vagy más módon (elektronikusan) magától kapcsol be, ha a motoros/lovas kivetődik a nyeregből vagy a síelő nagy sebességnél felbukik.

A kábeles kioldás mellet létezik más aktiválási mód is?

Igen. A technika fejlődésével a közvetlen kioldású (kábeles) rendszerek mellett megjelent az ún. szenzoros kioldás is. Itt egy motorra szerelt adó egység van, ami lassulásmérők, giroszkópok, illetve GPS jelek elemzésével századmásodpercek alatt leadják a jelet a ruhán elhelyezett vevő egységnek. Ez hozza működésbe a rendszert, mely a légzsákot újabb századmásodpercek alatt teljesen felfújja.

A legkorszerűbb elektronikus megoldásnál magába a légzsákos mellénybe vannak integrálva az érzékelők (giroszkópok, gyorsulásmérők). Egy intelligens ütközés-felismerő algoritmus határozza meg, hogy mikor kell felfújni a légzsák rendszert. A maximális felfújási idő 20 - 40ms, a légzsák méretének függvényében. Ezt a megoldást autonóm vagy mellénybe integrált rendszernek is nevezik.

Aktiválódás után hogyan jut ki a levegő a kabátból?

Aktiválódás után - biztonsági okokból - egy rövid ideig a kabát felfújódva marad. Egy szelep gondoskodik arról, hogy meghatározott idő után (10-20 másodperc) a levegő elkezd távozni a ruházatból. Ezt a folyamatot préseléssel elősegíthetjük.

Újratölthetőek a patronok?

A CO2 patron egyszer használatos eszköz (nyílása általában kiszúródik), ezért aktiválódás után cserélni kell.

Aktiválódás után használható újra a légzsákos kabát?

Természetesen a légzsákos kabát, dzseki, mellény többszöri felfújódást is kibír, ami azt jelenti, hogy - esésből eredő aktiválódás után - egy alapos biztonsági ellenőrzés és csupán egy másik CO2 patron szükséges az újbóli használathoz. A patron ára nem magas (15-25 EUR), cseréje egyszerűen, általában 2-3 perc alatt elvégezhető.

Mennyi a súlya egy légzsákos kabátnak?

Kialakítástól és tipustól függően a komplett dzseki, mellény súlya 1,0 kg - 2,0 kg között van.

Hordhatok-e a légzsákos dzsekim fölött más ruházatot vagy hátizsákot?

A legtöbb légzsákos kabátot nem arra tervezték, hogy együtt hordjuk vagy összekapcsoljuk bármi mással. A kabát felett viselt hátizsák miatt a légzsák nem tudna megfelelő módon működésbe lépni. Egy könnyű, laza ruházat (pl.: esőkabát, láthatósági mellény) használható akkor, ha az nem akadályozza a légzsákrendszert funkciójában.
Ez alól kivételt képeznek a legkorszerűbb, integrált légzsákos mellények, melyeket a legtöbb motoros dzseki alá fel lehet venni.

A légzsákos textil dzseki/mellény mosható?

Általában igen, de mosás előtt a légzsák-rendszert ki kell venni.

Ki találta fel a légzsákos kabátot?

A motorosok (lovasok) légzsákos kabátja (dzsekije, mellénye) egy régóta meglevő magyar találmány, feltalálója: Straub Tamás. A hivatalos bejelentés 1976-ban, közzététel (nyilvánosságra hozatal) 1977-ben volt. A találmány eredeti dokumentumait itt megnézheti. Hivatalos másolat bármikor kérhető a Magyar Szabadalmi Hivataltól.

Korábban arról hallhattunk, hogy a légzsákos kabát távol-keletről származik. Valójában ki a feltaláló?

Az 1976-ban Straub Tamás által a Magyar Találmányi Hivatalhoz benyújtott találmányi bejelentésből és leírásból egyértelműen megállapítható, hogy a ma már széles körben gyártott és használt (kábeles kioldású) légzsákos kabát ezen jellemzők alapján működik. Ezért a több, mint két évtizeddel később "találmányként" bejelentett és szabadalmat nyert megoldás, amit egy bizonyos K. T. úrhoz kötnek, lényegében egy plágium, találmány eltulajdonítása. Nagyot hibázott a Japán Találmányi Hivatal, majd később több ország szabadalmi hivatala is, amikor megfelelő mélységű, alapos újdonságkutatás (prior art search) nélkül fogadták el találmányként a nevezett japán úr bejelentését.


Straub Tamás, a légzsákos kabát feltalálója

A portálon található minden információ bárki által szabadon felhasználható, de szükséges a forrást megjelölni. - www.airbagjacket.eu
All of information on this site used freely, but the source citation is needed. Ajánlott minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768